HS Certifiering i juryn på SM Mathantverk 2017 Jämtland

Antalet produkter som deltog i SM i Mathantverk slog rekord i år med över 500 produkter fördelat på 45 kategorier.

Karin Bergkvist, Livsmedels- och Miljörevisor, bidrog till SM-juryn för tävlingsklassen Bär, Frukt & Grönsaksförädling.

Vinnare i kategorin Klassiska Marmelader blev Havtornsmarmelad, Luleå Konfektyr, Norrbottens län.

Juryns motivering:
Här har producenten lyckats förvandla ett svårt bär till en välbalanserad, vacker, användbar och makrik marmelad. Det är en konst som kräver sin mathantverkare. Hantverket visar på god unskap, erfarenhet och smaksäkerhet.

Vinnare Matsåser blev Mona såsen, Fredrikssons Smakhantverk, Öland AB, Kalmar län.

Juryns motivering:
En utmärkt grillsås, juryn får sommarkänslor. En sås man vill ljuga om att man gjort själv.

I över 20 år har Eldrimner arrangerat SM i Mathantverk. I år genomfördes tävlingen i samband med Saerimner på Copperhill Mountain Lodge i Åre. Till Saerimner kommer många mathantverkare för att inspireras och få kunskap under tre dagar fulla med seminarier och paneldebatter. Årets tema för Saerimner var ”Mathantverkets råvaror”.

- Just råvarorna är en av de viktigaste delarna i ett lyckat mathantverk. Som jurymedlem fick jag smaka på många produkter där råvaran var av stor betydelse. Men där fanns även tydliga skillnader i produkterna utifrån skicklighet i mathantverket. Det blev 15 marmelader och 18 matsåser som tog drygt 8 timmar att provsmaka oss igenom, säger Karin Bergkvist.

Grattis till alla tävlande önskar mat-vännerna på HS Certifiering!

Läs mer på Eldrimners hemsida.

image
Karin Bergkvist till höger i bilden. Foto: Helena Wennström, Gröna Affärer.