Årets bönder 2022 korade!

Bild från aretsbonde.se

Det blev Nöbble gård i Rockneby som tog hem titeln Årets Bonde 2022. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som hölls på Grand Hotel Mölle ikväll.

Så här löd juryns motivering:

”Årets Bonde 2022 har kunskapen, insikten, kreativiteten och energin som krävs för att utveckla framtidens, hållbara lantbruk – redan idag. En lysande förebild i mörka tider!”

 

Här är vinnarna i samtliga kategorier med juryns motiveringar:

KÖTT:

Blackert Lantbruk AB, Skänninge

”Egen el, eget foder och glada, välskötta djur. På denna gård är alla vinnare, och det gäller inte minst kunderna som får njuta av fantastiska råvaror.”

 

FRUKT & GRÖNT:
Lilla Labäck, Lidköping

”Med en smittande energi, en hel del envishet och en stark känsla för trender knyter ni band till era kunder, på ett sätt som saknar motstycke i branschen.

 

SPANNMÅL:
Kryger Sverige AB, Vikbolandet

”Varför välja mellan hållbarhet, produktivitet och hög kvalitet när man kan få allt. Ett lantbruk som höjer ribban för hela branschen genom sin vägran att kompromissa.”

 

MJÖLK:

Nöbble gård AB, Rockneby

”Här produceras inte bara mjölk från glada kor, utan även foder, grön el och biogas. En gård som vänder utmaningar till möjligheter – och inspirerar andra längs vägen.”

 

FISK & SKALDJUR:
Gutefisk Ekonomisk Förening, Katthammarsvik

”En stark förebild som tar avstamp i historien när man formar framtidens hållbara fiske, i nära samarbete med både industrin och vetenskapen.”

 

EKOLOGISK:

Källunda gård, Sösdala

”Glöm monokulturer, på framtidens gård har man tusen järn i elden. Här odlas spannmål, grönsaker och foder till djuren, allt medan bina gör honung och bönderna tillverkar solcellsdrivna traktorer. En komplett gård som ligger i tiden!”

 

Vinnarna i varje kategori har fått göra upp om huvudtiteln, Årets Bonde 2022.

ÅRETS BONDE är ett initiativ med syfte att lyfta Sveriges primärproducenter och bidra till att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Nyckelorden för Årets Bonde är Hållbarhet, Innovation och Matkvalitet.

Årets Bonde presenteras i samarbete med:
Bergendahls Food, Event in Skåne, Från Sverige, HS Certifiering, Höganäs kommun, Kramp, KRAV, Landshypotek Bank, LRF Skåne, Martin & Servera, MSC, Svenskt Sigill och Sydgrönt.

 

Här kan du lyssna på klippet från Sveriges Radio där Martin Krokstorp som utsågs till årets bonde 2020 intervjuas.