Kunder berättar

Camelina of Sweden, by Ranch AB

by Ranch AB är ett familjeföretag med fokus på ekologisk växtodling och målet att ta det traditionella jordbruket till en ny nivå. 2015 lanserade företaget Sveriges enda ekologiskt närodlade och kallpressade camelinaolja.

Varför har ni valt att certifiera er?
Vi certifierar oss eftersom grunden för hela vår verksamhet bygger på en strävan att bidra till ett hållbarare samhälle, för djur, natur och människor.

/Therese Ranch

Läs mer om Camelina of Sweden på www.camelinaofsweden.se


GB glass

”Vi är väldigt stolta över våra ekologiska glassar från glassfabriken i Flen. Vi är glada att vi kan erbjuda fler ekologiska produkter på marknaden och är jättenöjda med smaken. Jag tycker personligen de är supergoda och hoppas att konsumenterna ska hitta nya favoriter i sommar!”

/Maria Hellblom Leon, Brand Manager Dessert Ice Cream Sweden, Unilever

www.unilever.com


KALF & HANSEN

Kalf & Hansen blev Årets Hållbara Krog 2017. Bland de nominerade var bland annat Fäviken och Agrikultur.

Vad fick er att vilja starta er restaurangsverksamhet?
Min son och jag ville visa att det går att göra bra snabbmat.

Varför valde ni att KRAV-certifiera restaurangerna?
Det känns viktigt att vara tydliga med att det vi säger stämmer överens med vad vi gör i verkligheten.

Varför valde ni HS Certifiering som kontrollorgan?
För att HS Certifiering bemötte oss på bästa sätt när vi sökte upp dem. Tillsammans med HS Certifierings kultur var det ett enkelt val.

KALF & HANSEN samarbetar med SJ och deras mat finns idag på SJ:s snabbtåg.

/Rune Kalf-Hansen, KALF & HANSEN – Ett hundra procent nordisk ekologisk snabbmat


Bagaren och Bonden

Bagaren och Bonden startade sitt ekologiska bageri 2015. Året efter vann de SM-Guld i Mathantverk för sitt surdegsbröd. Bagaren och Bonden drivs av Karl och Daniel. Deras främsta mål är att göra och sälja bra livsmedel. Med det menar de först och främst bra för miljön och hälsan. Men också något som är gott att äta och vackert att titta på. För att de ska nå sina mål, är bonden lika viktig som bagaren, därav namnet.

Varför har ni valt att certifiera er?
Tyvärr tror vi inte att det går att lita på den som säljer en vara, när det kommer till vilka kostnader säljaren bär av hänsyn till miljö, djur och liknande. För oss skulle ett system utan kontroll på detta område därmed gynna fuskare och lögnare, dvs ju mer man ”ljuger” om sin verksamhet desto mer pengar att tjäna. Därför vill vi inte vara en del av ett ”förtroendesystem” utan vi tror stenhårt på oberoende kontroll.

/Karl Söderlund, Bagaren och Bonden

www.bagarenochbonden.se


Havor Gård, KRAV-certifierad gris från Gotland

Niklas Hermansson, Havor Gård, om certifieringen:

– Från den minsta till den största grisen, så sätter de igång och bökar och letar föda.

– Det finns i dem även fast de här grisarna aldrig har varit ute tidigare.

– Det var ju fantastiskt roligt att se såklart!

Läs mer om Havor Gård i SR’s reportage, 2017 här.

/Niklas Hermansson, Havor Gård, Gotland.


Bregmos Reklamgodis AB

Varför valde ni ekologisk certifiering?
Konsumenter är idag mer medvetna om vad de stoppar i sig och ställer allt högre krav på sina leverantörer. Statistik visar att försäljningen av ekologiska livsmedel ökar konstant och vår bransch är inget undantag. Vår ambition är att ligga långt fram i utvecklingen och ser en ekonomisk samt miljömässig vinning i att vara certifierade. Samtidigt som vi kan vi ta vårt ansvar i att främja en hållbar utveckling kan vi också visa vad vi står för och stärka vårt varumärke. Goda budskap är det vi lever för.

Om Bregmos
Bregmos tillverkar kvalitetsgodis i smarta förpackningar med effektiva budskap utifrån våra kunders behov och önskemål. Varje år levererar vi miljontals enheter förpackat godis till våra kunder. Läs mer om företaget här.

/Joanna Högberg, Bregmos Reklamgodis AB


Min första dag

Jag kommer aldrig att glömma bort min första dag som kökschef på Lillåns skolrestaurang. Jag började med att titta runt i det enorma köket med kylar, förråd och andra förvaringsutrymmen som var i toppklass. Vilka råvaror! Det var som att komma till himmelriket med råvaror som var både KRAV-märkta och hade EKO-certifikation. Istället för margarin så fanns det äkta smör som även det var ekologiskt. Det var svenska råvaror och ett stort utbud på färska grönsaker. Jag kan erkänna att jag till en början hade fördomar om ett litet kök med en stor del halvfabrikat och billiga råvaror, men som jag hade fel! De råvaror som finns håller måttet och flera utav råvarorna har KRAV-märkningen, något som skolrestaurangen arbetar mycket med, men även ekologiska råvaror. Jag kom från den privata restaurangvärlden, där jag jobbat på allt från à la carte restauranger till stora konferensanläggningar. Jag kan stolt säga att den skolmat som serveras inom Örebro kommun är topnotch!

/Glenn Brewitz, kökschef på Lillåns skolrestaurang i Örebro


Blekinge Kafferosteri

Varför ville jag EKO-certifiera företaget?
Vi värnar om miljön, har alltid rostat ekologiskt kaffe och ville få ett intyg på detta för att våra kunder ska känna sig trygga när de handlar vårt kaffe. Vår strävan kommer alltid att vara god smak, miljötänk och schyssta villkor.

/Henrik Arvidsson, svensk mästare i kafferostning 2017, Blekinge Kafferosteri


Gute Glass

Vi på Gute Glass ser vår certifiering enligt IP LIVS som en kvalitetsstämpel, den underlättar för oss som en småskalig producent i samarbetet med kunder, framföra allt dem stora aktörerna inom dagligvaruhandeln. Men det fungerar lika mycket som en väckarklocka i det dagliga arbetat att trots tidsbrist som egenföretagare aldrig tumma på varken kvalitén eller livsmedelssäkerheten.

/Jimmy Hardingz, VD Gute Glass